Steeds vaker 2 leraars voor 1 klas

De kans dat je kind op 1 september in een klas terechtkomt met twee leerkrachten, is bijzonder groot. Want co-teaching wordt de nieuwe trend van dit schooljaar, schrijft het tijdschrift Klasse. Met dank aan het M-decreet, waardoor in Vlaanderen 370 personeelsleden uit het buitengewoon basisonderwijs ingezet zullen worden in het gewoon onderwijs.

Lees het volledige artikel en de voorpagina uit het Nieuwsblad (30/08/2016)

Q&A: Bert Smits on the school of the future

Continuous stream of information

Bert Smits is an education expert and co-founder of the platform Mysterie van onderwijs (Mystery of Education), which strives to encourage innovation in the education sector. Smits recently gave a presentation on the “school of the future” to the Flemish ministry of education.

How different are current students from past generations?

Youngsters now live more in the moment and are more articulate. As a result, students more often demand that their teachers explain the purpose of studying a topic. This is Generation Y – with the Y pronounced meaningfully as “Why?”.

How should teachers deal with this?

They could provide a brief overview of a topic, discuss it with the group and identify which aspects need more clarification. It’s also important to demonstrate the concrete usefulness of knowledge. So instead of going over all aspects of the Second World War in history lessons, for instance, teachers could provide a summary and examine the main gaps are in students’ knowledge. When filling in these gaps, they could point out the influence of historical events on current relations between political powers.

How can teachers adapt to the influence of social media?

Because of the continuous information stream on sites such as Facebook, youngsters are used to deriving meaning by connecting different pieces of information, like seeing how friends are doing by checking their Facebook posts. In the same way, it would be good for teachers not to teach topics from A to Z in a book, but to provide understanding through related excerpts, movies, articles, explanations and group debates.

What is the Mystery of Education?

The platform highlights innovative initiatives in the education sector through a digital platform and events, like presentations. Many schools are organising inspiring projects, such as the special education school Reynaert in Ghent’s Oostakker district, which established the company Foxbox for the production of decorations. Not only can its students follow an internship at Foxbox, they can also get a job later. This way, the school offers quality job opportunities. I hope Flanders’ education ministry will support more local initiatives instead of setting up top-down projects.

Source: http://www.flanderstoday.eu/education/qa-bert-smits-school-future

 

Pleidooi voor risicovoller opvoeden

 

Pleidooi voor risicovoller opvoeden

Goedenavond,

Weet u nog waar u was op 11 september 2001?

Ik was in Dresden. Baantjes aan het trekken in een zwembad. Ik was daar op Erasmusuitwisseling, tijdens mijn opleiding pedagogiek. Toen ik samen met een medestudente uit het zwembad kwam, zagen we overal de beelden op de televisieschermen. 3000 mensen dood. Vreselijk. Laat staan de vele 10.000 en families die in verdriet zijn achtergebleven.

En nadien nog eens naar schatting 1600 extra doden als gevolg van deze aanslagen… Iemand enig idee hoe dat kwam?

Het gaat om mensen die uit schrik de auto namen, in plaats van het veel veiligere vliegen… De angst nam op dat moment over van de ratio. We zijn terechtgekomen in een maatschappij waar vaak irrationele angst zegeviert. Je zou voor minder: het is continu economische crisis, Europa dreigt uit elkaar te vallen, je kan het eten niet meer vertrouwen, er lopen terroristen en pedofielen rond, het klimaat gaat om zeep en er is niemand – en zeker politici niet – die bij machte is om hier iets aan te doen… Uit recent onderzoek vrijgegeven door de CM blijkt dat 1/6 van de Vlamingen zeer angstig is

Maar waar zijn we dan toch zo bang van?

Het is toch vreemd eigenlijk:. Nu we minder sterven in het verkeer of door geweld, leven we langer en gezonder, ons voedsel is extreem gecontroleerd, er zijn nog nooit zoveel ontplooiingskansen geweest….. Kortom we leven in een wereld die nog nooit zo veilig is geweest, een wereld die nog nooit zo kansrijk is geweest en toch voelen we ons met de dag angstiger en onzekerder worden.

We kunnen niet meer om met risico’s.

Het zijn gouden tijden voor verzekeraars! Verzekeraar Achmea heeft bij wijze van grap een verzekeringsaanbod gedaan om je in te dekken tegen het einde van de wereld. … Er waren 10.000 mensen geïnteresseerd! Tienduizend… Dat is drie keer zoveel als de slachtoffers van 11 september 2001…

We kunnen niet meer om met risico’s. Het lot, toeval geluk en ongeluk zijn samen met God bij het vuil gezet.

Continue reading “Pleidooi voor risicovoller opvoeden”

Kinderen en huiswerk

Huiswerk is in één op de drie gezinnen een bron van stress en ruzie. Dat blijkt uit een exclusieve bevraging van Het Nieuwsblad en Koppen. Volgens experts leggen ouders de lat te hoog voor hun kinderen en willen ze te veel helpen. ‘Kinderen hebben het gevoel dat hun ouders hen te dicht op de huid zitten.’

Lees meer: Kinderen en huiswerk, Donderdag 28 mei 2015 HET NIEUWSBLAD (PDF)

De bril van Bert – Scholen bruisen van innovatieve ideeën en initiatieven

Licht uit. Spot aan. Op het podium staan acht toekomstmakers die elk hun eigen vernieuwende onderwijsproject voorstellen. Dit is de eerste ‘Mystery night on stage’, georganiseerd door het Mysterie van Onderwijs, het platform voor onderwijsinnovatie. De toekomstmakers zijn erg divers maar hebben één ding gemeen: ze zijn het levende bewijs dat het onderwijsveld bruist van mensen met innovatieve ideeën en initiatieven die ook in de praktijk worden gebracht. Hoewel mediaberichten over de mislukte onderwijshervorming, het gemiddelde intelligentieniveau van leraren en het gekibbel tussen koepels en minister anders doen vermoeden, gaat de continue kwaliteitsverbetering in de scholen gewoon door. Vaak onzichtbaar, onder de waterlijn.

De ‘Mystery night on stage’ maakt die initiatieven zichtbaar. De avond opent met Willem, leraar van het Sint-Pieterscollege Leuven. Hij stelt het COL-project voor. Dat staat voor ‘competentie ontwikkelend leren’. In zijn school hadden ze vastgesteld dat 1 Moderne Talen door leerlingen en ouders als tweede keuze werd bestempeld. Daarom gaven ze dat eerste jaar Moderne Talen een sterker eigen profiel. Leerlingen kiezen een interessegebied en werken daarrond een project uit. Ze trekken de stad in. Ze doen onderzoek, maken observaties en ontwikkelen acties rond dat interessegebied. Zo ontdekken ze waar hun interesses liggen en verwerven een pak competenties die je niet zomaar in de klas ontwikkelt.

Marianne komt Con+tact voorstellen. Die vzw wil leerlingen en onderwijspersoneel bewuster leren omgaan met de taal van gevoelens en behoeften. Via leuke werkvormen wil ze hen leren om hun mentale weerbaarheid te vergroten. Afsluiter van de avond is meester Olivier. Hij is projectleider van ICTeachme. Dat initiatief is hij samen met anderen gestart vanuit de vaststelling dat hij in de klas te veel met administratie en verantwoording maar ook met kennisoverdracht moet bezig zijn. Terwijl hij als leraar liever leerlingen begeleidt, inspireert en samen met hen op onderzoek trekt. Daarom ontwikkelde hij een digitaal leerplatform dat de klassieke handleidingen en werkboeken vervangt door een moderne, digitale versie. Een eenvoudig te gebruiken systeem dat kennisoverdracht en talentherkenning vergemakkelijkt en de planlast van leraren drastisch vermindert door een uitgedacht en goedgekeurd volgsysteem.

Die drie voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg. Aan ideeën en enthousiasme is er immers geen gebrek in het onderwijs. En meestal is er geen decreetwijziging of grote hervorming nodig is om ze te realiseren. Ondersteuning om ze te laten bloeien en groeien echter wel. Mocht ik minister van Onderwijs zijn dan zou ik mij de volgende vijf jaar onthouden van grootscheepse structuurveranderingen die het onderwijs op zijn kop zetten. Ik zou veel meer inzetten op het ondersteunen van mensen die al innovatief bezig zijn. Heel wat beloftevolle ideeën stuiten immers op muren van weerstand, op structuren in hoofden en lessentabellen. Het onderwijs heeft dan ook behoefte aan bekwame mensen die verandering kunnen begeleiden en versnellen.

Daarom, beste minister en ja, ook pedagogische begeleiders, directeurs, koepels, het is ook jullie taak om de verandering die bezig is te waarderen en te stimuleren. Dat kan door zelf initiatiefnemers of begeleiders te worden die in de praktijk mee de verandering maken. Door een veilige leercontext te creëren waarin mensen en initiatieven kunnen groeien. Maar ook door te fungeren als bruggenbouwers gericht op productieve samenwerkingen binnen en buiten het onderwijs. Een ideetje voor na de verkiezingen?

Bert Smits is sociaal pedagoog, auteur en ondernemer. www.bertsmits.be

Dit artikel komt uit “Klasse voor Leraren van mei 2014 (nr. 245)” van pagina 45 tot en met 45